Mandat za przekroczenie prędkości o 1 km/h?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • chopin
    Ambiente
    • 2009
    • 212

W wielu krajach, gdzie restrykcyjnie przestrzega się tych 50/h, dochodzi jednak do znacznie mniejszej ilości wypadków i jakoś tam, nikt na tą pięćdziesiątkę nie narzeka.
    Jesteś pewien, że w tych krajach przejechanie z jednego miasta wojewódzkiego do drugiego miasta wojewódzkiego odbywa się drogą krajową, wytyczoną już w XVII wieku przez centrum 73 wiosek i miasteczek i ostatnio zmodernizowaną przez dodanie poboczy i 230 nowych znaków drogowych?

Komentarz

• Prekompilator
      Rider
      • 2013
      • 420

Zamieszczone przez hsurim
      W wielu krajach, gdzie restrykcyjnie przestrzega się tych 50/h, dochodzi jednak do znacznie mniejszej ilości wypadków i jakoś tam, nikt na tą pięćdziesiątkę nie narzeka.
      Tylko że tam 50 jest raczej w miejscu, gdzie jest to uzasadnione, a nie w szczerym polu, bo granica miejscowości sięga dalej niż ostatni dom.

Komentarz

• bishop
        L&K
        • 2012
        • 1430

Jak dla mnie, to jestem ZA fotoradarami i nawet co przysłowiowe 100m - i to mogą stać w krzakach, na krzakach i pod krzakami i jeśli będą wiarygodne, to nawet z satelitów.
        Dla nadgorliwych ,będą miniradary w czopkach , ...myk :shock: i pojechał.

Myślę jednak, że tolerancja 2-3/h nie byłaby krzywdzącą nikogo.
        Źle myślisz, zapomialeś o tolerancji urządzeń dokonujących pomiaru i niech to będzie też 2-3km/h , więc robi się już w sumie 6km/h możliwego błędu, żeby być pewnym że nie popełnisz wykroczenia ,musisz mieć na lczniku 44km/h, ale ciężko w nią trafic , więc będziesz jeździł 40km/h i w terenie pseudo zabudowanym przy dobrej pogodzie, będziesz zakałą drogową ,przeklinaną przez 90% kierowców :lol:

Endryu dobry temat znalazłeś o Hołku, ale w tym mówimy o 1km/h, nie o tolerancji 114km/h :diabelski_usmiech , spoko mogłeś robic nowy temat bo tu się to pomiesza/ło .

Komentarz

• endryu
          RS
          • 2006
          • 3778
          • Octavia II combi (1Z5)
          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez bishop
          Endryu dobry temat znalazłeś o Hołku, ale w tym mówimy o 1km/h, nie o tolerancji 114km/h :diabelski_usmiech , spoko mogłeś robic nowy temat bo tu się to pomiesza/ło .
          Dlatego zapisałem do tego inny podtytuł
          Nie tworzyłem nowego tematu bo zapewne było by za chwilę "bicie piany" :diabelski_usmiech
          Ale faktycznie Twój temat jest zdecydowanie "mniejszej wagi" dlatego mój post o panu H. mogę usunąć. Powiedz tylko słówko :idea:
          O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
          O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
          =================================================

Komentarz

• hsurim
            Elegance
            • 2006
            • 788
            • Kia
            • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

W żadnym razie, nie usuwaj !
            Dzięki niemu widać, jak w tym kraju, będąc celebrytą (czy politykiem) jest się ponad prawem i można sobie powalać na więcej.
            I jest się jeszcze osłanianym przez wymiar sprawiedliwości, np. przed opinia publiczną.

A nie jest to przecież pierwszy, taki (podobny) przypadek.
            Nie zasuwam ! Prędkość zabija ! Włącz myślenie.

Komentarz

• Maicroft
              Moderator
              S_OCP MemberModeratoRS
              • 2004
              • 25757
              • Audi

Czemu ponad prawem ?? Bo wystapil o wylaczenie z jawnosci rozprawy?? Sedzia mogl sie nie zgodzic ??A ponad prawem to by byl, gdyby chlopaki w radiowozie popatrzyli w papier o Krzysztof H. no to szerokiej drogi.

I wszystko jasne, zalozylem kapelusz na glowe i teraz bede innych pouczal i umoralnial.
              Pozostane wiec po stronie Twojej ostatniej mysli z powyzszej sentencji, niech kazdy mysli o innych, a przy okazji o sobie.
              Spritmonitor.de

Komentarz

• hsurim
                Elegance
                • 2006
                • 788
                • Kia
                • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Gdyby przysłowiowy "Kowalski" jechał 114 za szybko, to byłoby o tym w każdych wiadomościach.
                Czy takiego też by podobnie traktowano jak p. H, czy jakiegoś obywatela (opsss... posła) z ul. Wiejskiej ?
                Obywatel-poseł, wyjąłby swoja legitymację, pierdyknął jeszcze ostentacyjnie drzwiami i odjechał - tyle by było.

Czy doprawdy dopuszczasz myśl, że zatrzymają jemu czasowo prawko ?

Komentarz

• Maicroft
                  Moderator
                  S_OCP MemberModeratoRS
                  • 2004
                  • 25757
                  • Audi

hsurim, Raz na jakis czas pokaza Kowalskiego co jechal 230-250 po A4 i jest wielkie halo, ale jak takich Kowalskich lecacych 2xx km/h po Alejach Jerozolimskich jest wielu to z reguly panuje cisza, chyba ze jakis rozbije sie, to wtedy pojawia sie kilka naglowkow w mediach, kilka porownan do Froga i temat znika, a zycie toczy sie dalej
                  Spritmonitor.de

Komentarz

• hsurim
                    Elegance
                    • 2006
                    • 788
                    • Kia
                    • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

OK, ale czy miałbyś wątpliwości, że "Kowalski" nadal by cieszył się posiadaniem prawa jazdy ? :wink:
                    W przypadku p. H. - jak dla mnie - odebranie go jemu, będzie jak "cud".

Komentarz

• Maicroft
                      Moderator
                      S_OCP MemberModeratoRS
                      • 2004
                      • 25757
                      • Audi

hsurim, Ogladalem dzis powtorke Uwaga Pirat i przekocznie bylo na poziomie +60km/h. Mandat 500zl/10pkt i nic nie bylo mowione o zawieszeniu uprawnien do czasu rozstrzygniecia sprawy przez sad.

Wiec w dalszym ciagu nie widze podstaw do blokowania uprawnien. Kodeks drogowy za takie wykroczenie ma taryfikator i tyle. Co innego gdyby kierowca uciekal, wyprzedzal na 3-go, po przejsciach itd.
                      Zobaczymy, dziennikarze przy okazji wroca do tematu
                      Spritmonitor.de

Komentarz

• hsurim
                        Elegance
                        • 2006
                        • 788
                        • Kia
                        • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Bardzo ciekawi mnie ten c.d. :wink:

Komentarz

• bzyq_74
                          RS
                          • 2008
                          • 3467
                          • Volkswagen
                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                          • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Wstyd K.H. :twisted:
                          MARCIN
                          Mój szkodnik

Komentarz

• bishop
                            L&K
                            • 2012
                            • 1430

Zamieszczone przez Maicroft
                            hsurim, Ogladalem dzis powtorke Uwaga Pirat i przekocznie bylo na poziomie +60km/h. Mandat 500zl/10pkt i nic nie bylo mowione o zawieszeniu uprawnien do czasu rozstrzygniecia sprawy przez sad.
                            Akurat trafiłeś na taki odcinek, ale dane ogólne i policja mówią co innego np.

Za co można stracić prawo jazdy? Policja wyjaśnia: przede wszystkim za rażące przekroczenie prędkości. Zamiast postępowania mandatowego, teraz pirata czeka utrata uprawnień. – To nie złośliwość, tylko troska o poprawę bezpieczeństwa – mówi mł. insp. Józef Klimczewski, naczelnik poznańskiej drogówki.

Tylko w maju funkcjonariusze zabrali ponad tysiąc dokumentów, czyli niemal tyle, co łącznie w 2012 w 2013 roku. To efekt wprowadzenia zasady „zero tolerancji” dla kierowców, którzy łamią przepisy.

Mł. insp. Józef Klimczewski wyjaśnia, że przepisy dają funkcjonariuszom możliwość zatrzymania prawa jazdy, jeśli kierowca spowoduje poważne zagrożenie, na przykład znacznie przekroczy prędkość.
                            Portal informacyjny TVP Info to najnowsze informacje i wideo. Zawsze aktualne wiadomości z kraju i ze świata, transmisje on-line i relacje na żywo.

Komentarz

• Maicroft
                              Moderator
                              S_OCP MemberModeratoRS
                              • 2004
                              • 25757
                              • Audi

Zamieszczone przez bishop
                              Cytat:
                              Za co można stracić prawo jazdy? Policja wyjaśnia: przede wszystkim za rażące przekroczenie prędkości. Zamiast postępowania mandatowego, teraz pirata czeka utrata uprawnień. – To nie złośliwość, tylko troska o poprawę bezpieczeństwa – mówi mł. insp. Józef Klimczewski, naczelnik poznańskiej drogówki.

Tylko w maju funkcjonariusze zabrali ponad tysiąc dokumentów, czyli niemal tyle, co łącznie w 2012 w 2013 roku. To efekt wprowadzenia zasady „zero tolerancji” dla kierowców, którzy łamią przepisy.

Mł. insp. Józef Klimczewski wyjaśnia, że przepisy dają funkcjonariuszom możliwość zatrzymania prawa jazdy, jeśli kierowca spowoduje poważne zagrożenie, na przykład znacznie przekroczy prędkość.

http://www.tvp.info/15501...jest-zlosliwosc
                              A pamietasz kiedy zaczela sie akcja Frog ?? Czy data tego newsa nie zgrywa sie z tamta ?? Cos musieli zrobic, nawet naszemu miskowi zabrali za brawurowy atak na kraweznik po utracie hamulcow :diabelski_usmiech

Tak jeszcze w kwestii Holka, material jest z 29 pazdziernika 2013, wiec jakis powod wyciagniecia tego nagrania jest...

Holek zwraca uwage tez na to o czym ja mowie od dawna, ze chlopaki sobie w tvnie poscigi robia, jako anonimy, a dopiero jak wyprzedza goscia to sygnal wlaczaja.

Wracajac do materialu TVN o ktorym pisalem wczesniej, tam zauwazylem, ze jednak nie trzeba leciec 10km/h za kims, mozna na sygnale jechac za nagrywanym autem.
                              Spritmonitor.de

Komentarz

• piramida
                                RS
                                • 2009
                                • 12222
                                • Superb III (3V3)

No to dzisiaj zarobiłem 8pkt i 300zl, klasycznie jak co roku na wiosnę i na ochłodę :evil:
                                Trzeba chyba zmienić furę na wolniejsza :lol:
                                superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• hubert78
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 1576

piramida,
                                  Za przekroczenie o 1km/h :?:

Komentarz

• hsurim
                                    Elegance
                                    • 2006
                                    • 788
                                    • Kia
                                    • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

W zaokrągleniu w górę

Komentarz

• bishop
                                      L&K
                                      • 2012
                                      • 1430

Zamieszczone przez hubert78
                                      piramida,

Za przekroczenie o 1km/h
                                      40-50km/h, ale gdzieś się trzeba wypłakać :szeroki_usmiech , i tak połowa zaciera ręce ...się cwaniakowi przylepiło :wink:

Piramida nic nie sprzedawaj , nawet tico bujnie się do 100, kwestia czasu i odpowiednio długiego obszaru zabudowanego.

Komentarz

• ruwado
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 14924
                                        • Octavia IV (NX3)

Ostatnio jak jeżdżę po zarobieniu ostatniego mandatu tuż za swoim osiedlem :? - coś za bardzo!!!! często!!! spotykam suszary KPMO i SM z Kangoorami - odechciewa mi się spieszyć. :? Może "lepiej to spokojnie żyć" :?:
                                        pozdrawiam - Darek
                                        ​​

Komentarz

• miodowy
                                          Rider
                                          • 2015
                                          • 534

Hmm. Ci panowie z suszarkami to chyba jakies akcje mają.. Wczoraj wyskoczyliśmy na kawę do Koszalina. Mamy tak bardzo często, trasa od zawsze znana na pamięć, ok 70 km w jedną stronę.

W sensie jestem "u siebie". Wiem doskonale gdzie chłopaki lubią stawać, wiem, gdzie na tej trasie trzeba zwolnić, gdzie można przyspiszyć, jak są wyprofilowane zakręty a nawet gdzie są dziury.

Ostatnio zauważyłem znaczne nasilenie pracujących na tej trasie chłopaków, z czego ( co mnie bardzo zaskoczyło) pojawiły się nieoznakowane radiowozy.

Wczoraj sam się uśmiałem z siebie i sytuacji.
                                          Jechałem z moimi dziewczynami, które z tyłu zasnęły, więc leciałem dość, że tak powiem, przepisowo...
                                          Pogoda też nie była dobra do szybszej jazdy bo co chwila coś tak kropiło z nieba.

Przejeżdżając przez jedną miejscowość widziałem na większym parkingu kilka aut i chyba jakies kontrole ale nie przyglądałem sie za mocno sytuacji będąc zajęty rozmową z moją żonką.

Raptem z bardzo szybką prędkością ruszyło za mną jakie auto niczym jakby sie ktos rzucił prawie w pościg. Ja jadąc jak jechałem i mając prostą przed sobą, dałem kierunek w prawo, niech wyprzedzają. Widzę, że się komuś spieszy, wiec zawsze staram sie sygnalizować możliwość manewru wyprzedzania jesli warunki do tego są sprzyjające.

Wyprzedzili.

Dopiero kątem oka podczas kiedy zjeżdżali przede mną zauważyłem, że to nieoznakowany radiowóz i chyba chcieli mnie zatrzymać, ale nie wiem czemu dopuścili i dosłownie po może kilometrze jazdy za nimi oni zjechali w zatoczkę autobusową i widziałem w lusterku, że zawróciła w tamto miejsce, skąd wyjechali...

Hehe puściłem kolegów niebieskich

A Ci nawet nie podziękowali mrugnieciem awaryjnych czy samego kierunku...

:lol:

It's nice to be important but more important is to be nice

Komentarz

• ruwado
                                            RS
                                            • 2009
                                            • 14924
                                            • Octavia IV (NX3)

Wściekli się ostatnio - dzisiaj znowu spotkałem Policaj obok osiedla w miejscu, że nigdy bym nie przypuszczał, że mogą tam czatować. Tak jak pisałem wcześniej - przestaję się spieszyć. Nie warto.
                                            pozdrawiam - Darek
                                            ​​

Komentarz

• piramida
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 12222
                                              • Superb III (3V3)

ruwado, Teraz mają akcję i chcą uświadamiać kierowców o nadciagajacym armagedonie w postaci wyższych mandatów i zabieraniem dokumentów uprawniających do kierowania pojazdami
                                              superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                              http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• ruwado
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 14924
                                                • Octavia IV (NX3)

No ale to to juz przegięcie

"Naklejka reklamowa na ramce tablicy rejestracyjnej

Niewiele osób o tym wie, ale popularne ramki na tablice rejestracyjne z naklejkami reklamowymi są niezgodne z prawem! Co o tym decyduje? Art. 60 ust. 1 pkt 3 Prawa o ruchu drogowym. W jego głos właściciel nie może ozdabiać tablic rejestracyjnych oraz umieszczać z przodu lub tyłu pojazdu znaków, napisów lub przedmiotów, które ograniczają czytelność tablic. Policjant, który zauważy popełnienie wykroczenia w trakcie kontroli drogowej, może ukarać kierowcę mandatem opiewającym na kwotę 50 złotych. Najczęściej funkcjonariusze są wyrozumiali i korzystają z tej możliwości głównie w przypadku awanturujących się prowadzących."

Czasami kierowcy łamią przepisy i robią to całkowicie nieświadomie. W tym tekście pokażemy wam kruczki prawne, które diagnoście pozwalają na nieprzedłużenie ważności badania technicznego, a podczas kontroli drogowej dają możliwość podbicia kwoty mandatu. Zobaczcie, czy i wam zdarzyło się popełnić jeden z tych błędów.
                                                pozdrawiam - Darek
                                                ​​

Komentarz

• rafiki
                                                  RS
                                                  • 2012
                                                  • 15977
                                                  • Superb III (3V3)

ruwado, w takim razie wszyscy dilerzy łamią przepisy...poza tym to kogoś trochę fantazja poniosła, tu chodzi o znaki tworzące tablicę rejestracyjną czyli wypukłą blachę. Np. wczoraj jadąc do pracy wyprzedzałem jakieś audi (chyba A6) i naklejka (ta co to niby przed fotoradarem chroni) na cyfrze na tylnej tablicy była z kilku metrów widoczna
                                                  رافال
                                                  Spoty
                                                  Cause freedom is a lonely road

Komentarz

• niesc
                                                    Ambiente
                                                    • 2014
                                                    • 124

Zamieszczone przez ruwado
                                                    ...które ograniczają czytelność tablic...
                                                    W jaki sposób ograniczają? Głupoty produkowane przez onet już dawno przestałem czytać.. nie znają się a wypisują banialuki, w które czytający wierzą..

Komentarz

Pracuję...